Kosten maken op de zaak

Wanneer je een zelfstandig ondernemer bent kan het gunstig zijn om bepaalde kosten die je maakt af te schrijven op de zaak. Deze kosten moeten echter wel te koppelen zijn aan jou bedrijf, mocht dit niet het geval zijn is het ook niet raadzaam om deze hierop af te schrijven. Maar wat betekend het afschrijven op de zaak nou precies?

Wanneer je kijkt naar de belastingen is het feitelijk afschrijven van de gemaakte kosten van jou opbrengsten die jij zakelijk hebt gemaakt. Doordat je deze afschrijft van jou opbrengsten uit de zaak zal je minder hoge opbrengsten hebben en dus ook een minder hoge belasting aanslag. In sommige situaties is dit erg prettig bijvoorbeeld wanneer je op de grens zit van een hogere belastingschaal.

Welke kosten mag je maken op de zaak?

Het is uiteraard aan jou zelf om te besluiten wat je doet met je bedrijf. De belastingdienst zal dus ook niet oordelen over de manier waarop jij kosten maakt voor de zaak echter zal dit wel bedrijf gerelateerd moeten zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet een nieuwe auto kopen op de zaak wanneer je een bedrijf hebt waarbij een auto totaal niet relevant is. Nu is het niet zo dat je dan meteen bezoek krijgt en in de boeien word geslagen maar houd er rekening mee dat je dus niet zo maar van alles af gaat schrijven want uiteindelijk kan je hier wel problemen mee krijgen.

Auto leasen op de zaak

Een auto kan je leasen op de zaak, ook deze kan je dan afschrijven. Wanneer je voor je bedrijf een goede auto nodig bent is dit een ideale oplossing, maar ook hier geldt weer dat het raadzaam is dit enkel te doen wanneer dit ook echt nodig is voor je bedrijf en niet op privévlak.

auto leasen

Bijtelling is het bedrag dat je aan belasting betaalt voor het privégebruik van een zakelijke auto