Er zijn maar weinig ondernemers die voor het ondernemerschap gekozen hebben vanwege de administratieve kant of de boekhouding. Toch moet de boekhouding gebeuren en is dit een van de meest belangrijke onderdelen binnen de bedrijfsvoering. De boekhouding doen is niet alleen wettelijk verplicht, omdat je de inkomsten en uitgaven aan de belastingdienst moet overleggen, maar is ook een ontzettend belangrijk hulpmiddel in het meten en bijstellen van bedrijfsresultaten en doelen.

Door de boekhouding altijd up to date te houden kun je precies zien hoe het bedrijf ervoor staat en hoef je niet te wachten tot het einde van het boekjaar om zaken als de budgettering aan te passen. Vooral door gebruik te maken van online boekhoudsoftware kan dit een ontzettend groot verschil maken in de bedrijfsvoering en het resultaat.

Online boekhoudend wordt steeds populairder

Er komen in Nederland steeds meer ondernemers bij en steeds meer mensen zien de voordelen van het eigen baas zijn in. Door het feit dat het voor startups steeds makkelijker wordt gemaakt, ontstaan er ook nieuwe ondersteunende markten met diensten voor startups en ZZP-ers. Zo is er veel behoefte aan hulp bij bijvoorbeeld startende ondernemers die geen onbeperkt budget beschikbaar hebben voor het uitvoeren van de boekhouding.

De laatste jaren zijn het aantal software bedrijven die pakketten aanbieden voor de boekhouding van kleine ondernemingen en ZZP’ers dan ook als paddenstoelen uit de lucht geschoten. Deze handige online programma’s worden ook steeds beter en bieden daarnaast vaak een gratis uitprobeer periode waarin ondernemers het systeem kunnen uittesten voor een specifieke periode.


Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/populair-boekhoudprogramma-kopen/

Alleen betalen voor de functies die je nodig hebt

In de meeste gevallen van online boekhoudprogramma’s wordt er gebruik gemaakt van diverse integraties naar andere systemen, zoals bijvoorbeeld de bank. Door hier gebruik van te maken kun je facturen en rekeningen voor binnenkomend en uitgaand betaal verkeer linken tussen de boekhouding en de financiële transacties. Dit klinkt ingewikkelder dan het lijkt, want de software doet hier al het werk.

De meeste boekhoudprogramma’s maken gebruik van een gebruiksvriendelijke interface, waarbij je zeker geen expert hoeft te zijn om hiermee om te gaan en je zeer eenvoudig alle administratie op orde houdt. Veel programma’s werken bovendien met een module structuur, waarbij je zelf als ondernemer kan kiezen van welke functionaliteiten je gebruik wil maken, zodat je nooit te veel betaalt voor services waar je toch geen gebruik van maakt.

Door Roos