1. Neem rustig de tijd

Aan het werk gaan met een nieuw online boekhoudprogramma kan aan het begin best wel wat tijd kosten. Vaak is het mogelijk om instructie filmpjes te kijken en aan de hand van een stappen programma aan de slag te gaan. Kom je er nog steeds niet uit, dan staat de klantenservice van je boekhoudprogramma voor je klaar. Schroom niet om hulp te vragen, het gaat immers om de boekhouding van jouw bedrijf.

  • Heroverweeg het nemen van een accountant

Met een online boekhoudprogramma kan je de meeste taken zelf op je nemen. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van cijfers. Overweeg om alleen een accountant in te schakelen voor controle en advies. Vaak is een accountant op de hoogte van voordelige fiscale regelingen. Met een online boekhoudprogramma kan je jouw accountant live mee laten kijken. Op deze manier kan hij in de gaten houden of er iets fout gaat.

  • Wacht niet met het beginnen van je online boekhouding

Het makkelijkste is om aan het begin van het jaar te beginnen met online boekhouden. Het is dan niet nodig om gegevens over te zetten en je hebt gelijk een goed overzicht voor bijvoorbeeld de jaaraangifte. Het is natuurlijk ook mogelijk om gedurende het jaar over te stappen op online boekhouden, je bent dan alleen meer tijd kwijt aan het overzetten van bestanden.

  • Neem zelf de verantwoordelijk of maak een werknemer verantwoordelijk

Boekhoudprogramma’s hebben vaak de mogelijkheid om meerdere mensen toegang te geven tot je online boekhoudprogramma. Zo is het mogelijk om met meerdere mensen op hetzelfde tijdstip aan de slag te gaan met de boekhouding. Super handig, maar kies er wel voor dat één of misschien twee personen binnen je bedrijf verantwoordelijk zijn voor de boekhouding om zo verwarring te voorkomen.

Tip: Mkb winstvrijstelling – Handigboekhouden.nl

  • Indien mogelijk digitaliseer

Kies ervoor om alles elektronisch te doen. Het versturen van papieren is arbeidsintensief en kost daarnaast veel geld. Stel de vraag aan leveranciers of zij in het vervolg rekeningen kunnen mailen. Kies ervoor om belangrijke documenten direct in te scannen.

  • Ga voor het juiste boekhoudprogramma

Het is belangrijk van tevoren af te vragen welke functies binnen een boekhoudprogramma allemaal nodig zijn voor je bedrijf. Kijk naar een pakket dat binnen je budget past, maar waarmee het wel mogelijk is om nog te kunnen groeien. Niks is vervelender dan moeten overstappen op het moment dat je bedrijf aan het groeien is. Vaak bieden boekhoudprogramma’s de mogelijkheid aan om uit te breiden indien dit nodig is.

Door Roos